Ekspozicija kao sveti gral fotografije

Nekategorizirano

Ekspozicija u svijetu fotografije je izlaganje fotografskog senzora svjetlosti. Mislim da se fotografi u svojim počecima najviše bore s time kako postići pravilnu ekspoziciju – barem znam da jesam. Postoje čimbenika faktora koji utječu na količinu svjetlosti koja pada na senzor – otvor blende, brzina okidanja i ISO vrijednost. Htjela bih samo napomenuti da se ne treba ničega bojati – niti jednog od ovih pojmova nije teško koncipirati no svakako će trebati proći određeno vrijeme i malo vježbe kako bi stvari sjele na svoje mjesto.

  1. Otvor blende ili f stop – otvor blende omogućuje promjenu veličine otvora na optičkom putu koja se koristi za upravljanje količinom svjetlosti koja prolazi kroz blendu. Tako da će kod blende veličine 1.4 ili 2 više svjetlosti pasti na senzor fotoaparata te će fotografija biti preeksponirana. Veće blende poput 1.4 ili 2 koriste se npr. u klupskoj fotografiji u lošim svjetlosnim uvjetima, no ako fotografirate u podne na jakom suncu možete koristiti manje blende poput f8 ili f11 – no morate znati da otvor blende utječe  na dubinu polja, odnosno bokeh stoga se ne preporuča korištenje malih blendi kod portretne fotografije jer bokeh služi ujedno i za izdvajanje subjekta od pozadine.
  2. Dok nam f-broj govori o otvoru blende brzina okidača nam govori koliko dugo je blenda otvorena kako bi pustila određenu količinu svjetlosti da padne na senzor. Brzina okidača mjeri se u sekundama i djelićima sekunde. Veće brzine okidača zamrznu pokret stoga se one najčešće koriste kod fotografiranja subjekta u pokretu (sportski događaji, nogometne utakmice, trke..) i u svjetlijim uvjetima jer je blenda bude kraće vrijeme otvorena i samim time propusti manju količinu svjetlosti. S tim problemom sam se ja susretala u klupskoj fotografiji kod loših svjetlosnih uvjeta – a subjekti su se i kretali. Ono što sam ja napravila kako bi pravilno eksponirala fotografiju je da sam povećala brzinu okidača kako bi zamrznula pokret no onda sam morala maksimalno otvoriti blendu na 1.4 te se poslužiti flashom kako bi dodatno osvijetlila subjekt. Manje brzine okidača koriste se recimo kod fotografiranja neba gdje blenda bude otvorena i po pola sata kako bi na senzor palo što više svjetlosti.
  3. ISO osjetljivost – ISO broj označava osjetljivost senzora na svjetlost. Što je veći ISO broj fotografija bude jače eksponirana no na taj način smanjujete kvalitetu fotografije jer se na fotografiji zna stvoriti tzv. „šum“. Ja osobno – a vjerujem da će Vam većina fotografa tako i potvrditi ISO diram jedino ako baš nikako ne mogu eksponirati fotografiju na način da povećam blendu ili smanjim brzinu okidača. U većini slučajevima ga smanjim na 100 ili 200 kako bi mi kvaliteta fotografije bila što veća.

Share this

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Verified by MonsterInsights