4 savjeta za fotografe početnike

Nekategorizirano

Kako se fotografijom bavim već preko šest godina i svjesna sam da imam još gomilu toga za naučiti, ali svakako sada kada već imam nekog iskustva mogu pomoći svojim mlađim kolegama tako da podijelim s njima svoje iskustvo i neke stvari koje bih svakako promijenila kada bih sad kretala iz početka.

 1. Tehnika je važnija od skupocjene opreme
  Ono što me najviše demotiviralo kad sam počela fotografirati je bilo to što si nisam mogla priuštiti svu tu opremu za koju sam smatrala da će me učiniti dobrim fotografom. Rad preko student servisa u telekomunikacijskoj tvrtki sigurno nije mogao platiti svu tu opremu koja je dostupna. Kamera, objektiv, torba, rasvjetno tijelo, filteri… listi nema kraja. Sada kada bih bila u istoj situaciji otišla bih u knjižnicu, posudila stručnu literaturu i pokušala rekreirati fotografije meni najdražih fotografa. Ono što bih htjela naglasiti je da je dobrih fotografa bilo i 90-ih godina kada nismo imali svu tu tehnički naprednu opremu koju imamo sada, a dobro i uvježbano oko Vas može daleko dogurati. Stoga uzmite svoju entrylevel kameru i ne brinite, doći će bolji dani i bolje kamere.
 2. Investirajte u zoom objektiv
  Iako vjerujem da se većina kolega neće složiti sa mnom smatram da je za početnike bolje da fotografiraju sa zoom objektivom. Da naravno, nisu toliko dobri u lošijim svjetlosnim uvjetima, no za fotografa početnika koji istražuje i pokušava naći onu granu fotografije koja će najbolje rezonirati s njegovim karakterom mislim da zoom objektivi pružaju tu fleksibilnost koja je početnicima vrlo bitna.
 3. Fotografirajte u manualnom modu
  Ovo naravno sve ovisi o situaciji u kojoj ste se našli. Ako vas je netko angažirao da mu fotografirate neki događaj a ne znate namjestiti ekspoziciju manualno normalno da nećete ići vježbati na nečijem događaju, pogotovo ako ste plaćeni za to. No svakako, iskoristite svoje slobodno vrijeme i testirajte. Uzmite šalicu kave, stavite ju na stol, fokusirajte i mijenjajte postavke. Mijenjajte brzinu okidanja, mijenjajte otvor blende i gledajte što se događa. Nakon toga možete otvoriti fotografije u Lightroomu (kad pritisnete slovo i na tipkovnici biti će Vam vidljive postavke koje ste koristili kada ste fotografirali) i analizirajte što se dogodilo sa svakom promijenjenom postavkom.
 4. Objavljujte svoje radove i umrežite se s drugim kolegama
  Još jedna stvar koju bih promijenila je ta da sam se ustručavala objavljivati svoje radove na društvenim mrežama ili drugim platformama. Vjerovala sam da ima mnogo boljih fotografa i nisam htjela objavljivati radove jer perfekcionističkinikad nisam bila dovoljno zadovoljna s njima. Uvijek će biti boljih fotografa, ali i ti bolji fotografi su nekad bili tu gdje ste sada vi stoga se nemojte ustručavati dijeliti svoje fotografije jer nikad ne znate kog će Vaš rad inspirirati i hoće li netko iz Vašeg rada naučiti neku tehniku koju možda sam ne zna. Uglavnom, bez sekiranja, radite i rezultati će doći.
Share this

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Verified by MonsterInsights